Apple ukládá na Google Cloudu přes 8 milionů Terabytů dat. Vlastní datacentra nezvládají nápor

Apple ukládá stále více dat uživatelů služby iCloud do datových center svých partnerů. Jedním z nich je i Google. Není se však čeho obávat.

Zprávu přináší server The Information. Podle něj Apple dosáhl rekordní kapacity, když si u Google pronajímá datový prostor překračující velikost 8 milionů Terabytů (8 Exabytů). Apple tak přesouvá značnou část dat uživatelů, jelikož vlastní datacentra nejsou na takovou kapacitu dimenzována.

Apple platí Googlu zhruba 300 milionů dolarů a oproti loňsku požadavky narostly zhruba o 50 %. Cupertinská firma je pro Google prý největší zákazník a hravě předčí třeba takové Spotify. Zaměstnanci Google Cloudu přezdívají Apple „Bigfoot“, což je pro Američany něco jako Yeti.

Apple dlouhodobě kombinuje vlastní datacentra s těmi od Googlu nebo například Amazonu. Nejčastěji ukládá mimo vlastní centra fotky z iCloudu nebo zprávy iMessage. Dle vyjádření jsou však všechna data zašifrována a dešifrovací klíče má pouze samotný Apple. Z toho důvodu se prý není nutné obávat o bezpečnost a soukromí.

Apple ukládá na Google Cloudu přes 8 milionů Terabytů dat. Vlastní datacentra nezvládají nápor