Zoom má od Applu přístup ke speciálnímu API, díky tomu funguje kamera i ve Split View. Je to fér?

Vývojáři oblíbené videokonferenční aplikace Zoom mají přístup k určitým částem iPadOS, zatímco ostatní nikoli. Jsou si všichni vývojáři před Applem rovni?

Aplikace Zoom je oblíbená napříč celým světem. Mnoho uživatelů oceňuje stabilitu a funkce při videokonferencích. Ukázalo se, že byl nápomocný vývojářům této aplikace a dal jim přístup ke speciálnímu API, ke kterému se jiní nedostanou.

Situaci popsal Jeremy Provost na svém blogu. Zoom má jako jediný přístup k API v iPadOS, které mu umožňuje přístup ke kameře i ve chvíli, kdy je zapnutý multitasking v režimu Split View (dvě okna vedle sebe). 

Zoom má od Applu přístup ke speciálnímu API, díky tomu funguje kamera i ve Split View. Je to fér?

Na vývojářském fóru Zoomu tuto informaci potvrdil jeden ze zaměstnanců, že mají skutečně přístup ke knihovnám „com.apple.developer.avfoundation.multitasking-camera-access“. Ostatní k nim však přistupovat nemohou. Proto jiné aplikace videohovor neudrží a kamerka se vypne, ostatní tak vidí černou obrazovku místo tváře volajícího.

Tento přístup Applu by byl patrně v pořádku. Korporace standardně zvýhodňují jiné firmy a partnerské organizace. Aktuálně však cupertinská společnost čelí hned dvěma kauzám. První je právní bitva se společností Epic Games a druhé je vyšetřování Evropské Komise, ke kterému mimo jiné pomohlo i Spotify. 

V obou případech Apple tvrdí, že pravidla jsou jasně a srozumitelně nastavená a že jsou jednotná pro všechny vývojáře naprosto stejně. Tato „výjimka“ pro Zoom tak určitě kladné body nepřidává. 

Jak situaci vnímáte vy? Podělte se o názor v komentářích.