Linuxové jádro 5.13 přináší oficiální podporu Apple počítačů s procesory M1

Ačkoli se to zprvu zdálo téměř nemožné, skutečně pomalu přichází možnost nativně spouštět Linux na počítačích Mac s M1 procesory.

Nové Linuxové jádro verze 5.13 RC přináší oficiální podporu Apple Silicon. Jinými slovy bude možné nativně provozovat linuxové operační systémy na iMacu, MacBooku Air, MacBooku Pro a Macu mini s M1 procesorem. Samotný tvůrce jádra Linus Torvalds potvrdil tyto informace.

Vývojáři tak nebudou muset využívat virtualizační nástroje typu Parallels, ale budou moci spouštět Linux přímo na hardware. Podpora však ještě není úplná. Chybí například grafická akcelerace videa. Doplnění nezbytných ovladačů se očekává s novějšími verzemi linuxového jádra.

Závěrem dodáme, že Linux zatím nebude možné spouštět na iPadu Pro s M1. Apple totiž na rozdíl od počítačů nemá u tabletů otevřený bootloader, takže zavedení jiného operačního systému, než iPadOS, je problematické.

Linuxové jádro 5.13 RC je ve verzi „Release Candidate“ což stejně jako u Applu znamená poslední testování před uvedením. Oficiální datum vydání by mělo být někdy na přelomu června a července.

Linuxové jádro 5.13 přináší oficiální podporu Apple počítačů s procesory M1