Nový iPad Pro má až 16 GB RAM. Aplikace ji kvůli omezení iPadOS ale nemohou využít

Dlouhou dobu se traduje, že tablety iPad Pro mají velmi výkonný hardware a omezený software. Ukazuje se, že je to skutečně pravda.

Nový iPad Pro M1 2021 se nabízí v mnoha konfiguracích. Ty základní mají 8 GB RAM a modely s 1 TB respektive 2 TB úložiště jsou vybaveny celými 16 GB RAM. Zdá se tedy, že Apple své tablety hardwarově předimenzoval.

Mnoho uživatelů si navíc všimlo, že nevidí velký rozdíl při používání tabletu, ačkoli má větší kapacitu RAM než předchůdci. Netrvalo dlouho a vývojáři objevili, že omezením je skutečně operační systém iPadOS.

Aktuální verze operačního systému iPadOS byla psaná v době, kdy iPady Pro měly až 6 GB RAM. Aby aplikace fungovaly korektně, má systém nastavený strop paměti pro jednotlivé aplikace. Tento strop je aktuálně 5 GB RAM pro jednu aplikaci.

Tento strop přetrvává a limituje tak nejnovější iPady Pro vybavené M1 čipy s 8 GB a 16 GB RAM. Pokud se vývojář pokusí tento limit obejít, aplikace vždy havarují. 

Vše tedy nahrává spekulacím, že letošní WWDC 2021 přinese velké změny co se týče iPadOS. Aktuální hardware je totiž předimenzovaný k tomu, co zvládá software. Určitě se máme na co těšit. WWDC 2021 začíná 7. června a hlavní keynote bude vysílána v 19 hodin našeho času. 

Nový iPad Pro má až 16 GB RAM. Aplikace ji kvůli omezení iPadOS ale nemohou využít