Apple sloučí dokumenty na cloudu a službu iCloud Drive v květnu 2022

Apple hodlá zjednodušit svou infrastrukturu a na řadě je sloučení již dnes překonané funkce „Dokumenty na Cloudu“. Jaký bude její osud?

Funkce „Dokumenty na Cloudu“ původně sloužila k zjednodušení a přijetí nové filozofie ovládání iOS. Uživatel tak netvoří nové dokumenty skrze správce souborů, ale pokud chce napsat textový dokument, zapne Pages, jestliže hodlá upravovat PDF, otevře Knihy a podobně.

Každá aplikace pak měla v cloudu „své místo“, kam směla sahat pouze ona. Bylo to logicky navrženo, ale pokud byl někdo naučený na standardní počítačové návyky, mohl mít problém. Po čase Apple přinesl službu „iCloud Drive“, která více méně kopíruje zavedená úložiště typu Dropbox, OneDrive nebo Google Disk. 

Obě filozofie ovládání se střetly a došlo ke kolizi. Apple však s tlakem a vývojem iPadOS, jež si klade posunout iPad na úroveň počítačů nakonec upřednostnil iCloud Drive a Dokumenty na Cloudu postrádají svůj původní smysl.

V květnu příštího roku (2022) tak dojde ke sloužení Dokumentů na Cloudu do iCloud Drive. Tuto informaci potvrzují pokyny pro zaměstnance, které získal server MacGeneration. Aby uživatelé nepřišli o svá data v aplikacích, musí si tuto funkci ručně zapnout v nastavení. 

Stačí zamířit do Nastavení -> Apple ID -> iCloud a dole v nabídce povolit iCloud Drive.

Apple sloučí dokumenty na cloudu a službu iCloud Drive v květnu 2022