Apple vykázal opět rekordní finanční výsledky. Přesto očekávání nižší dodávky iPadů Pro a Maců

Apple oznámil výsledky finančního hospodaření za druhý fiskální kvartál roku 2021. Padaly opět rekordy a to ve službách, ale i v oblasti hardware.

Apple oznámil finanční výsledky za druhý fiskální kvartál (nikoli kalendářní) roku 2021. Cupertinská společnost dosáhla tržeb 1,9 bilionu korun (89,6 miliard dolarů). Rekordních čísel dosáhly zejména služby a kategorie počítačů Mac.

Prodeje počítačů vzrostly o 70 % a dosáhly tržeb 9,1 miliard dolarů oproti 5,4 miliardám v předchozím čtvrtletí. Dařilo se taktéž tabletům iPad, které poskočily ze 4,4 miliard dolarů na 7,8 miliard dolarů, tedy o téměř 79 %. Služby vyrostly o 27 % ze 13,4 miliard dolarů na 16,9 miliard dolarů.

I přes rekordní úspěchy však Apple krotí očekávání. Firma předpokládá problémy s dodávkami svých počítačů a tabletů už nyní s výhledem na druhé pololetí letošního (fiskálního) roku. Na vině je dlouhodobý nedostatek čipů nejen pro počítače, ale obecně do veškeré spotřební elektroniky s přesahem do automobilového segmentu a dalších.

Zlepšení situace v krátkodobém horizontu nemůžeme dle vedení Applu očekávat. Tim Cook každopádně přislíbil, že firma udělá, co bude v jejich silách, aby uspokojila současnou poptávku.

Mezitím se proslýchá, že nové barevné počítače iMac a zejména iPady Pro 12,9“ s miniLED obrazovkou budou dostupné ve velmi omezeném množství. Předobjednávky přitom začínají už zítra, tedy v pátek 30. dubna.

Apple vykázal opět rekordní finanční výsledky. Přesto očekávání nižší dodávky iPadů Pro a Maců