Paměť RAM a SSD lze technicky vzato u počítačů Mac s M1 procesory upgradovat. Prakticky to asi nezvládnete

Čínští technici přišli na způsob, jak upgradovat operační paměť RAM a SSD úložiště v počítačích Mac s M1 procesory. Přitom jsme si obecně mysleli, že to vůbec není možné.

Apple za poslední roky postupně ubíral na možnostech uživatelské výměny komponent ve svých neprofesionálních počítačích. V dnešním stavu si zejména v laptopech už sami nedokážete vyměnit vůbec nic. Pomyslný hřebíček do rakve tomu měl nasadit příchod počítačů s Apple Silicon a prvním zástupcem M1.

Zdá se však, že technicky zdatný, a hlavně vybavený člověk přeci jen dokáže alespoň RAM a SSD vyměnit. Dokázali to Číňané z Guanzhou, když úspěšně upgradovali základní MacBook Air M1 s 8 GB RAM a 256 GB SSD na 16 GB RAM a 1 TB SSD. Počítače jsou plně funkční a macOS Big Sur reaguje zcela přirozeně.

Problémem je, že tento zásah není standardní. Apple totiž komponenty už roky pájí přímo na desku. Pokud tedy chcete upgradovat, musíte jednotlivé součástky odpájet a opatrně odebrat. Kromě vysokého rizika poškození, kdy i zkušení technici mají problém a mnoho strojů operaci „nepřežije“, samozřejmě takto upravený počítač přichází o záruku.

Ve výsledku je tedy opravdu možné upgradovat počítače Mac s M1 na vyšší kapacity RAM a SSD. Prakticky to však vyžaduje pokročilé technické dovednosti, vybavení, a hlavně přístup k součástkám, které má minimum lidí. Většina z nás tak stejně musí konfigurovat počítač hned při objednání a s výhledem do budoucna.

Paměť RAM a SSD lze technicky vzato u počítačů Mac s M1 procesory upgradovat. Prakticky to asi nezvládnete