Uživatel MacBooku Pro 15“ s Intel procesorem si vyrobil vlastní vodní chlazení. Počítač citelně zrychlil

Mnoho z nás má nějaký koníček. Zatímco někteří se drží těch běžných, jiní jsou kutilové každým coulem.

Jeden ze čtenářů serveru MacRumors vytvořil ve volných chvílích vodní chlazení pro svůj MacBook Pro 15“ s Intel procesorem. Štvaly ho totiž pravidelně hučící ventilátory a přehřívání počítače.

Výsledkem je sice nevzhledná úprava notebooku, ale kupodivu poměrně efektivní. Počítač je mnohem chladnější, a dokonce dosahuje průměrně vyššího výkonu. Nicméně podle náročnosti provedení si podobnou kratochvíli většina z nás odpustí.

Čtenář theodric sepsal poměrně rozsáhlé téma na fóru. Ve zkratce použil ty nejlevnější komponenty z online tržiště AliExpress. Mezi nimi byly například součástky pro těžící stroj na Bitcoin ASIC, Aquastream XT Ultra vodní pumpu a chladič s nádržkou Zalman z roku 2005.

Mezi základní desku s komponentami a chlazení byly přidány tepelné podložky, které pomohou odvést teplo, a které se následně chladí vodou. Zajímavostí je, že samotná pumpa na vodu vyžaduje OS Windows, takže theodoric na svém MacBooku virtualizuje Windows. Pro sledování teplot a proudění vody pak má přídavný počítač Raspberry Pi.

Tento projekt vypadá zajímavě, možná úsměvně, zejména při srovnání s možnostmi MacBooků s M1 procesory. Ty už díky vlastním Apple Silicon procesorům netrápí přehřívání jako jejich alternativy v podobě procesorů Intel, takže vodní chlazení opravdu nebude potřeba. Na druhou stranu jde o obdivuhodný kutilský výkon a nezapomínejme, že „kdo si hraje, nezlobí“.

Uživatel MacBooku Pro 15“ s Intel procesorem si vyrobil vlastní vodní chlazení. Počítač citelně zrychlil