Apple ve Spojeném království mění popisky u Pro Display XDR z důvodu zavádějících tvrzení

Úřad pro reklamní standardy ve Spojeném království donutil Apple upravit popisky týkající se prémiového monitoru Pro Display XDR. Údajně mohly mást zákazníky.

Apple musel na nátlak Britského úřadu pro reklamní standardy lehce pozměnit popisky v App Store. Prémiový monitor Pro Display XDR tak dostal malou vysvětlivku pod čarou, že široký barevný gamut P3 nepokrývá v rozsahu 100 % nýbrž 99 %. Zcela také zmizela věta: „která dostává jas, kontrast i barvy na daleko vyšší úroveň než HDR“.

Změna popisků se týká pouze Britské jazykové mutace a stránka v USA, stejně jako jiných zemích včetně ČR zůstává bez úprav. Reakce fanoušků Apple jsou na „drobné“ úpravy těchto popisků různé. Někteří se vysmívají úřadům za zbytečné „pedantství“, jiní naopak upozorňují, že u monitoru pohybujícím se v profesionálním segmentu a cenovkou 139 tisíc Kč by měla být terminologie skutečně přesná.

Bohužel v redakci nejsme odborníci na danou problematiku, takže nemůžeme posoudit rozdíl mezi 99% gamutem P3 a 100% gamutem P3 stejně jako úroveň HDR, kterou Pro Display XDR zvládá. Na druhou stranu přesné parametry nebyly nikdy doménou Applu, který je známý spíše pro svůj marketing než přesné údaje. Posoudit tedy musí každý sám.

Apple ve Spojeném království mění popisky u Pro Display XDR z důvodu zavádějících tvrzení