Macy s procesory M1 v některých oblastech přijdou o vrstvu Rosetta společně s aktualizací macOS 11.3. Rosetta se přitom stará o běh Intel aplikací

Blížící se aktualizace operačního systému macOS 11.3 Big Sur přinese několik novinek. Apple se patrně více zaměří na hráče, ale také odebere vrstvu Rosetta 2.

Aktualizace macOS 11.3 Big Sur přinese několik změn. Tou nejzásadnější je odebrání vrstvy Rosetta 2 v některých oblastech. Přišel na to Steve Moser z MacRumors. Bohužel se zatím nepodařilo zjistit, které země budou touto aktualizací „postiženy“.

Zdrojové kódy jasně ukazují, že se při pokusu o běh Intel aplikací zobrazí dialogové okno, které uživatele upozorní, že Intel aplikace nelze spustit. Dále v kódu najdeme hlášení, že po instalaci aktualizace 11.3 bude odstraněna vrstva Rosetta.

[HTML1]

Rosetta má přitom zajišťovat hladký průběh přechodu z platformy x86 představovanou procesory Intel na architekturu ARM tedy Apple Silicon (M1). Díky této vrstvě mohou uživatelé bez jakýchkoli znalostí pohodlně spouštět své aplikace a často nepoznají ani rozdíl.

Apple se k odebrání vrstvy nevyjádřil, ale MacRumors spekulují, že jde o právní důvody. 

Nový update macOS 11.3 také přináší funkce pro hráče. Game Center získá podporu žebříčků a rychlých her více hráčů přes Wi-Fi. Dále bude možné namapovat tlačítka a páčky z ovladačů (gamepadů) přímo na klávesnici. To jsou hezké funkce, ale ve vzduchu visí otázka, na kolik je uživatelé počítačů Mac využijí. Poslední dobou herní katalog spíše chřadne a nové AAA tituly na obzoru nejsou. Kvete spíše nezávislá scéna s malými hrami a tituly portovanými z iOS / iPadOS.

Na poslední konferenci Blizzcon 2021 jsme navíc zjistili, že ani Blizard s Macem nepočítá pro své nové tituly. Tato firma přitom donedávna vydávala všechny své hry pro PC a Mac zároveň bez zpoždění a byla stálicí herní scény na macOS.

Macy s procesory M1 v některých oblastech přijdou o vrstvu Rosetta společně s aktualizací macOS 11.3. Rosetta se přitom stará o běh Intel aplikací