Nový patent odhaluje MagSafe konektor pro iPhone. Nahradí Lightning?

Apple si podal další patentovou přihlášku. Tentokrát se týká nového konektoru, který je na bázi oblíbeného mechanismu MagSafe. Nahradí v budoucnu Lightning?

MagSafe byl snad jedním z nejoblíbenějších konektorů na starších MacBoocích. Magnetický konektor se snadno připojoval a chránil počítač před nechtěnými pády ze stolu. Díky své konstrukci se totiž při nenadálém pohybu odpojil a místo celého počítače tak na zem spadl pouze kabel.

Apple letos oprášil název MagSafe když uvedl svou magnetickou nabíječku pro iPhone 12. Ta však funguje na jiném principu než „starý“ konektor. Podle informací z patentového úřadu ale Cupertino přemýšlelo i nad jinou variantou.

V laboratořích Applu zkoušeli speciální nový konektor MagSafe, který až nápadně připomíná Smart Connector známý z iPadů. Mechanismus využívá magnety ke snadnému připojení a odpojení, ačkoli tvar není plochý, nýbrž vypouklý. Takto vybavené iPhony by nabídly bezpečnější způsob nabíjení a zároveň vyšší voděodolnost. 

Samozřejmě jak už víme, Apple se nakonec rozhodl pro nabíjecí magnetický „puk“ MagSafe a konektor v nových iPhonech nepřišel. Přítomen tak stále zůstává Lightning, který budí různé emoce a dost možná bude i trnem v oku EU. Ta připravuje vyhlášku, jež si klade za cíl sjednotit nabíjecí konektory ve spotřební elektronice a standardem by měl být USB-C.

MagSafe tudíž Lightning patrně nikdy nenahradí. Mnohem pravděpodobnější variantou je odstranění všech konektorů z iPhonu, tedy vize, jakou měl Jony Ive už při představení iPhone X. Dle uznávaného analytika si na její naplnění ještě počkáme, neboť letošní modely iPhone 13 by měly setrvat u Lightningu. Nechme se překvapit.

Nový patent odhaluje MagSafe konektor pro iPhone. Nahradí Lightning?