Definitivní konec počítače iMac Pro. Spolu s ním mizí i některé konfigurace iMac 4K

Apple definitivně ukončil iMac Pro a nenaleznete jej už ani v Apple Online Store. Spolu s ním zmizely i některé možnosti konfigurace 21,5“ modelu počítače iMac 4K.

Jak Apple avizoval již několik týdnů zpět, profesionální počítače iMac Pro byly definitivně ukončeny. Nenajdete je ani na oficiálním stránkách Applu a Apple Online Store (včetně toho českého). Doprodej ještě stále probíhá u autorizovaných prodejců.

Mezitím Apple udělal další krok. Potichu odebral možnost konfigurace počítačů iMac 4K s 21,5“ úhlopříčkou. Ty původně nabízely kombinované disky HDD + SSD zvané Fusion Drive anebo čistě SSD o kapacitách až 1 TB.

Nyní v nabídce zůstává již jen 256 GB SSD nebo 1 TB kombinované Fusion Drive úložiště. Není známo, zda se jedná o trvalou změnu, nebo nějakou formu reakce na aktuální nedostatek komponent.

Obecně však analytici očekávají brzké uvedení nových modelů počítačů iMac, které by měly mít dlouho očekávaný nový design a vlastní procesory Apple Silicon. Dle zvěstí by úhlopříčka základních modelů mohla povyskočit až na 24“ a to na úkor dnes již „tlustých“ rámečků. Ty by měly zeštíhlet stejně jako celý počítač. Hovoří se také o výkonných čipech M1X nebo M2, což mají být následníci současný procesorů Apple Silicon M1.

Uvidíme, zda nějaký z počítačů přijde už v rámci očekávané jarní Apple Keynote.

Definitivní konec počítače iMac Pro. Spolu s ním mizí i některé konfigurace iMac 4K