Glosa: Všichni očekávají jarní Keynote a nové produkty. Nebo ne?

Internetovými magazíny zaměřenými na Apple probublává nejistota ohledně termínu jarní Keynote. Všichni totiž očekávají svou dávku nových produktů. Skutečně je ale potřebujeme?

Apple servery už několik týdnů žijí v očekávání jarní Keynote, která se obvykle koná v březnu. Původní „zaručené“ spekulace hovořily o úterý 23. března, nyní se však zdá, že Apple vypálí rybník i dosud spolehlivým zdrojům. Vypadá to, že pokud vůbec v březnu Keynote bude, pak se dočkáme až poslední týden.

Osobně si ale kladu jinou otázku. Skutečně potřebujeme dávku nových produktů? Samozřejmě to pro mě jakožto redaktora bude přínosné, jelikož se objeví další materiál k psaní článků. 

Na druhou stranu jako uživatel nic dalšího od Applu nechci. Jsem spokojený se svým současným iPhone XS, iPadem Pro 10,5“ 2017, Apple Watch Series 4 a Macem mini M1. Vyjma počítače všechna zařízení fungují jako nová. Počítač samozřejmě nový je, takže bych ani nic jiného neočekával.

Jarní Keynote má dle spekulací přinést vylepšený základní iPad s úhlopříčkou 11“, aktualizované iPady Pro s novými procesory A14X a možná lepší obrazovkou, lokalizační štítky AirTags anebo další generaci AirPods. V podstatě jde o vylepšování již vylepšeného a nezbytné kolečko v konzumním světě, které nás neustále žene za novými a novými generacemi produktů.

Možná jsme se jednoduše dostali do iterativního cyklu, kdy se produkty zlepšují jen několika málo parametry a zbytek je stále stejný a ověřený. Možná Apple dospěl do fáze, kdy je firma natolik konzervativní a řídí se přáními akcionářů, že z toho cyklu ani sama nemůže. A možná jen čekáme na „the next big thing“ jakou mají být údajné brýle pro rozšířenou realitu (AR) nebo headset pro virtuální realitu. 

Jako redaktor se tedy na jarní keynote těším a je jedno, zda bude v březnu nebo v dubnu. Jako spokojený uživatel Apple produktů nemám důvod ji řešit. Všechna zařízení spolehlivě slouží a měnit je stejně nebudu. S prodlužující se životností a snižujícím se počtem inovací ostatně není žádný rozumný důvod.

Glosa: Všichni očekávají jarní Keynote a nové produkty. Nebo ne?