Apple omezuje výrobu iPhone 12 mini. Na trhu není zřejmě tak velká poptávka

Podle dodavatelských řetězců Apple mění objednávky na komponenty do nové modelové řady iPhonů 12. Společnost tak reaguje na poptávku.

Není to poprvé, kdy čteme o menším zájmu o iPhone 12 mini. Server Nikkei Asia nyní informuje, že dodavatelé omezují výrobu komponentů pro smartphone od Applu s úhlopříčkou 5,4“. Shodou okolností to je právě iPhone 12 mini.

Apple si původně objednal komponenty s předpokladem, že v první polovině roku 2021 prodá celkem 96 milionů nových iPhonů 12 a k nim iPhonů SE a 11. Cupertinská společnost ale nyní hodlá rebalancovat objednávku, která se snižuje na 75 milionů smartphonů a omezuje objednávky komponent pro nejmenšího zástupce. Ačkoli se toto snížení může zdát razantní, tak jde o stále větší objem než v loňském roce za stejný časový úsek.

Poptávka po iPhone 12 mini je dle zdrojů pod očekáváním. Někteří dodavatelé dokonce dočasně přerušují výrobu, jiní své součástky soustředí zejména na zbylé tři modely. Ty mimochodem táhnou prodeje, čehož je důkazem rekordní první fiskální čtvrtletí roku 2021.

I přes to všechno Apple s nejmenším zástupcem počítá i letos. Na podzim bychom se tak měli opět dočkat čtveřice iPhonů včetně iPhone 13 mini.

V redakci se domníváme, že za malou poptávkou po modelu mini může hned několik faktorů. První je určitě cena, jelikož „mini“ je mini rozměry, ale cenou a výbavou patří mezi tzv. vlajkové lodě. Druhým faktorem může být efekt „hlasité menšiny“, která dlouho volala po malém kompaktním telefonu, šla nejvíce vidět, ale velmi pravděpodobně ve výsledku není tak početná, jak se mohlo zdát. A co si myslíte vy?

Apple omezuje výrobu iPhone 12 mini. Na trhu není zřejmě tak velká poptávka