Apple bojuje proti padělkům. Z Facebooku a Instagramu zmizelo přes 1 milion inzerátů

Apple vyčlenil zvláštní tým expertů, kteří prochází ty největší sociální sítě a hledají padělky zařízení. Z tohoto boje má těžit hlavně zákazník.

Informace o specializovaném týmu přinesl server Bloomberg. Zástupce Applu zde krátce sdělil, že snahy bojovat proti padělkům nabírají na síle a cílem je zejména ochránit zákazníky před problémy. Slova představitele firmy:

Bezpečí našich zákazníků je prvořadé a nebezpečí spojené s padělanými produkty bývá velké. Máme specializovaný tým odborníků, kteří jsou v neustálém spojení s právníky, obchodníky, sociálními médii a e-commerce po celém světě, abychom odstranili padělky z trhu. Minulý rok se nám podařilo odstranit přes 1 milion inzerátů na padělané a falešné Apple produkty z online tržišť jako jsou Facebook nebo Instagram.

Padělané produkty pochází vesměs z čínských továren a často je nelze odlišit od skutečných produktů, alespoň ne na fotografiích. Neznalý uživatel je ale nemusí odhalit ani v realitě. Přitom používání těchto padělků nezřídka vede k poškození zařízení a v některých případech i nebezpečí na životech.

Na sociálních sítích aktuálně letí například padělané AirPods Pro za 25 dolarů nebo falešný MagSafe za 5 dolarů, jak zjistil odborník na bezpečnost Andrea Stroppa z Ghost Data Team. Přitom jde jen o malou hrst, jelikož podobnými produkty se online tržiště jenom hemží.

Apple samozřejmě nechrání jen spotřebitele ale také sebe, a to ať už jde o náklady na servis zařízení nebo ušlý zisk.

Apple bojuje proti padělkům. Z Facebooku a Instagramu zmizelo přes 1 milion inzerátů