Safari bude po 11 letech podporovat otevřený kodek WebM

Aktuální betaverze operačního systému macOS 11.3 Big Sur odhalila mimo jiné i podporu otevřeného kodeku WebM. Ten v Safari chyběl také z důvodu, že Steve Jobs nebyl jeho fanouškem.

Kodek WebM vznikl jako otevřený formát už před 11 lety. Stojí za ním internetový gigant Google, který v něm viděl cestu, jak utéct licencovaným kodekům. Apple stál od počátku na druhé straně barikády a otevřeně podporoval proprietární kodek H.264.

V roce 2010 prohlásil Steve Jobs, že „WebM je jeden velký binec a není připraven na plošné přijetí“. Nevíme, co přimělo Apple po 11 letech změnit názor. Každopádně první vlaštovka dorazila už v loňském roce, kdy se Safari naučilo pracovat s obrázky ve formátu WebP.

Ať už stojí za přijetím podpory cokoli, Google Chrome nebo Mozilla Firefox podporují oba formáty od počátku. Někteří tvrdí, že Google nakonec dokáže prosadit všechny formáty hrubou silou svého tržního podílu. Ostatně přesně tak se i stalo s kodekem VP9, který používá YouTube pro rozlišení nad 1080p / Full HD.

Výhodou kodeku WebM je kvalitní komprese bez velké ztráty kvality. Tu využijí zejména tvůrci menších webových stránek, jelikož použití kodeku nepodléhá licenčnímu modelu a jeho implementace je tak dostupná pro libovolná software.

WebM zatím podporuje Safari v macOS 11.3 beta, ale nikoli Safari v iOS 14.5 beta / iPadOS 14.5 beta. Mobilní operační systémy patrně získají podporu později.

Safari bude po 11 letech podporovat otevřený kodek WebM

MacRumors