Apple řeší problémy s růžovými pixely u počítače Mac mini M1 s připojeným externím monitorem

Apple začal řešit problémy, které se projevují zejména u počítače Mac mini M1 s připojeným externím displejem. V určitých situacích se totiž náhodně po obrazovce objevují růžové pixely.

Potíže hlásí uživatelé na oficiálních fórech Apple podpory, Redditu, MacRumors anebo sociálních sítích. Stejné potíže máme také s redakčním Mac mini M1 8 GB. Problémy se objevily hned po vydání těchto počítačů v listopadu a přetrvávají dodnes.

Situaci komplikuje fakt, že nasimulovat růžové pixely není jednoduché. Ty se náhodně zobrazují zejména při propojení monitoru přes HDMI, ale není nezvyklé je vidět i při použití Thunderboltu. Po chvíli problikávání navíc samy zcela zmizí.

Apple řeší problémy s růžovými pixely u počítače Mac mini M1 s připojeným externím monitorem

Apple zatím nemá žádné řešení. Úlevu měl poskytnout macOS Big Sur 11.2.1, ale tento update nakonec potíže neodstranil. Inženýři tak nadále hledají cestu, jak se náhodného problikávání růžových pixelů zbavit. Naděje se aktuálně upírají k aktualizaci macOS Big Sur 11.3, která je v betaverzi.

Apple mezitím poskytl postupy, jak situaci dočasně řešit:

  • Uspěte svůj Mac mini.
  • Počkejte dvě minuty a probuďte Mac mini ze spánku.
  • Odpojte obrazovku od Macu mini a následně ji znovu připojte.
  • Upravte rozlišení obrazovky v Předvolbách systému sekci Monitory.

Bohužel ne vždy po aplikování těchto kroků pixely zmizí. Alespoň se to nedaří na redakčním Macu mini. Budeme doufat, že jde o softwarový problém, který vyřeší aktualizace operačního systému.

Nové počítače vybavené procesory M1 obecně trápí od vydání problémy s externími displeji. Již dříve se objevily potíže, kdy při využití redukcí na USB-C nelze použít některá rozlišení anebo korektně nefungují ultraširokoúhlé monitory.

MacRumors