Počítače Mac s M1 procesory nadměrně zapisují data na SSD. Nemusí jít ale o nedostatek operační paměti RAM

Už při uvedení nových počítačů Mac s vlastními procesory M1 budily některé technické parametry obavy, že nemusí být dostatečné. Šlo zejména o kapacitu operační paměti RAM.

Tématu jsme se opakovaně dotkli i v redakci SuperApple. Nové počítače Mac s procesory M1 (Apple Silicon) poměrně často využívají techniku zvanou swap – tedy odkládací soubor. Velikost tohoto souboru může často při zátěži dosahovat i několika GB (například exporty videa nebo hraní her). To nebývá problém u standardních HDD, ale rychlé disky SSD mají životnost danou počtem zápisů.

Každé SSD úložiště má přitom stanoven počet bezpečných zápisů – tzv. TBW (total bytes written). Jakmile je tato hranice překročena, SSD může normálně fungovat dále a hrozí čím dále větší riziko, že se úložiště bude chovat neočekávaně a jednotlivé sektory disku mohou selhávat. 

Samozřejmě se k této hranici dříve nebo později přiblíží každé SSD. Při běžném používání normálního uživatele, který nezapisuje sto GB denně, se ale můžeme bavit klidně o 10 letech. Z nějakého důvodu však počítače Mac s M1 zapisují na SSD násobně více dat než jejich souputníci s Intel procesory.

Nejprve se tato charakteristika přisuzovala novým Macům M1 s 8 GB operační paměti RAM. Integrovaná grafická karta v procesoru M1 totiž umí využít více sdílené paměti RAM než integrovaná grafická karta Intel Iris Plus, kterou byly osazeny Intel Macy. Ta dokázala využít maximálně 1,5 GB zatímco karta v M1 umí použít i více. V momentu, kdy dochází operační paměť se pak jako prodloužená ruka využije swap soubor, a tedy se data zapisují na SSD.

Nakonec se však ukázalo, že nadměrným zapisováním na SSD trpí i 16 GB modely počítačů Mac s M1. Vývojáři nyní přišli s tím, že může jít o softwarový bug v macOS 11 Big Sur. Zatím pro to však neexistují konkrétní důkazy, pouze srovnání logu životnosti SSD. 

Apple situaci nijak nekomentoval, ačkoli ohlasy uživatelů lze dohledat na oficiálních fórech podpory až do minulého roku.

Tento test ostatně můžete na svém počítači vyzkoušet také. Stačí vývojářské nástroje Xcode a správce balíčků Homebrew, přes kterého si doinstalujete pomocnou utilitu. Postup shrnuje níže uvedený tweet.

[HTML1]

Počítače Mac s M1 procesory nadměrně zapisují data na SSD. Nemusí jít ale o nedostatek operační paměti RAM
Počítače Mac s M1 procesory trápí nadměrné zapisování na SSD úložiště