Prodeje počítačů Mac rostou. Chromebooky je ale celosvětově jasně překonávají

Apple v posledních kvartálních výsledcích zdůrazňoval, jak se daří jeho počítačům Mac a tabletům iPad. Mezitím však vyšly statistiky prodejů počítačů, které mají jasného krále.

Zdá se, že Google udeřil na hlavičku. Ještě před roky pochybnosti budící koncept notebooku s jedinou aplikací, webovým prohlížečem, dnes válcuje trh. Takzvané Chromebooky si získávají oblibu nejen u běžných uživatelů, ale zejména v sektou vzdělávání a školství. Bodují zejména cenou, přenositelností a jednoduchostí. Pro mnohé tak dnes představa Chrome OS, kde je ústředním nástrojem webový prohlížeč, už není překážkou.

Prodeje počítačů Mac rostou. Chromebooky je ale celosvětově jasně překonávají

Za uplynulý rok 2020 tak vidíme zajímavá čísla poskytnutá agenturou IDC. Podíl prodejů Windows počítačů klesl o 4,9 % (v meziročním srovnání s rokem 2019). Naopak rostl Apple a počítače Mac o 0,8 % na 7,5 %, což jistě potěší jablečné fanoušky. Králem, prodejů byl ale Google, respektive prodejci Chromebooků s růstem o 4,4 % na celkových 10,8 % podílu. Na růstu Chromebooků vydělali zejména výrobci Acer, Asus, Dell, HP a Lenovo.

Tato čísla nejsou v rozporu s tvrzením Applu, který oznámil rekordní prodeje počítačů Mac a tabletů iPad. Celkově totiž trh s počítači a osobní elektronikou díky pandemii roste, a to už několik čtvrtletí po sobě. Při prozkoumání celkových prodejů se započtením celkového růstu trhu tak Apple zaujmul méně procent než konkurence.

GeekWire