Apple chce zatáhnout společnost Valve do právního sporu s Epic Games. Jde o poplatky v herním obchodu Steam

Společnost Valve se patrně brzy nechtěně stane účastníkem právního sporu mezi Applem a Epic Games. Cupertinská společnost chce totiž prokázat, že poplatky jsou normální.

Vleklý právní spor mezi technologickými giganty Apple a Epic Games stále nemá konce. Pře se rozhořela na základě rozhodnutí Epic Games, když obešli pravidla App Store a v oblíbené hře Fortnite nabídli jinou možnost mikroplateb než tu od Applu. Firma to zdůvodňovala vysokými poplatky, které si Apple v App Store žádá. Následně byla hra z App Store odebrána a za porušení pravidel Apple zrušil Epic Games vývojářské účty.

Tuto středu navíc došlo na poměrně nečekaný krok. Apple se rozhodl využít možnosti předvolat třetí stranu. Tou je společnost Valve, která je známá především digitálním obchodem s hrami Steam. 

Apple původně požadoval, aby Valve doložila data o všech hrách z digitálního obchodu Steam pro Mac od roku 2015. Soudce však výběr omezil na rok 2017 a z celého katalogu 30 000 titulů nakonec půjde o reprezentativní vzorek 436 her pro platformu macOS.

Cílem právníků Applu je dokázat, že vybírání poplatků na digitálních platformách je běžnou praktikou. Už zmíněný Steam je známý tím, že vybírá různé poplatky, tak jako další obchody v čele s Microsoft Store na Xboxu nebo Playstation Store. Častým jmenovatelem je pak rozdělení 30 % pro poskytovatele a 70 % pro vývojáře / prodávajícího.

Zástupci Valve tato data nechtějí poskytnout a argumentují tím, že tým starající se o Steam pro Mac je malý a sběr požadovaných dat by znamenal nasazení pracovníků na plný úvazek po dobu několika dní. Valve by tak vznikla ztráta. Právníci Applu však protiargumentují, že nejde o nadliský výkon a Apple by mohl chtít data za celou historii obchodu na platformě Mac. Apple navíc dodal, že Valve nebude jediný, po kom budou data chtít.

Za redakci můžeme říct, že se spor mezi Applem a Epic Games velmi vyostřuje. Je navíc poněkud nešťastné tahat do právního sporu další firmy, zejména když jsou například mezi Applem a Valve dlouhodobě napjaté vztahy. Mohlo by to znamenat další úbytek her pro Mac, kterých už tak je žalostně málo.

Apple chce zatáhnout společnost Valve do právního sporu s Epic Games. Jde o poplatky v herním obchodu Steam

MacRumors