Apple láme rekordy. První čtvrtletí roku 2021 s tržbami 111 miliard dolarů

Apple ohlásil výsledky hospodaření za první fiskální čtvrtletí roku 2021. Veškeré odhady analytiků byly překonány a firma láme rekordy.

První fiskální čtvrtletí roku 2021, které odpovídá poslednímu kalendářnímu čtvrtletí roku 2020, bylo pro Apple naprosto zlomovým. Společnost se opět vyšplhala na první příčku v žebříčku nejhodnotnějších firem světa a překonala všechny ekonomické ukazatele.

Apple vykázal tržby v celkové výši 111,44 miliard amerických dolarů a zisk 28,76 miliard dolarů. Jde o rekordní čtvrtletí, které se navíc firmě povedlo i přes probíhající pandemii koronaviru.

Kategorie produktů iPhone, nositelnosti a služby navíc opět překonaly své dosavadní rekordy. Celkové tržby vzrostly v meziročním srovnání o 21 %.

Apple láme rekordy. První čtvrtletí roku 2021 s tržbami 111 miliard dolarů

Nové iPhone byly velkým tahákem a Apple oznámil více než 1 miliardu aktivních iPhonů po celém světě. Dařilo se také chytrým hodinkám Apple Watch společně se sluchátky AirPods, která mají patřit mezi nejúspěšnější produkty ve svých kategoriích.

Rostly také prodeje Maců a iPadů. Oběma kategoriím pomohlo uvedení nových generací ještě před Vánoční sezónou a rovněž zvýšená poptávka na trhu, kdy stále velké množství lidí pracuje z domova. 

Počítače Mac vyrostly o 21 % v meziročním srovnání ze 7,2 miliard na 8,7 miliard dolarů. Tablety iPad dokonce vyskočili o 41 % ze 6 miliard na 8,4 miliard dolarů.

V neposlední řadě rostou i služby v čele s Apple Music, Apple TV+, Apple News+, Apple Arcade a dalšími. Nárůst této kategorie rovněž předčil očekávání, když v loňském roce skončil na 12,7 miliardami dolarů, zatímco letos se tržby zastavily až u 15,8 miliard dolarů.

Applu se daří a upevňuje své místo mezi nejhodnotnějšími korporacemi světa. Akcie Applu na to zareagovaly růstem.

Apple láme rekordy. První čtvrtletí roku 2021 s tržbami 111 miliard dolarů

Apple tisková zpráva