Počítače Mac s procesory M1 trápí chyba spořiče. Brání používání počítače

Mezi uživateli počítačů Mac s procesory M1 se objevuje zajímavá chyba. Trápí ale pouze ty, kteří používají více uživatelských účtů na jednom zařízení.

Na chybu upozornila řada uživatelů nových počítačů s Apple Silicon. Nezáleží, zda je dotyčný majitelem Macu mini, MacBooku Air nebo MacBooku Pro s M1. Společným jmenovatelem je macOS Big Sur 11 nebo 11.1 a více uživatelských účtů na daném počítači.

Za určitých okolností se pak sám od sebe spustí spořič obrazovky, který znemožní práci s počítačem. Uživatel na obrazovce stále vidí kurzor myši, ale není schopen kamkoli „kliknout“ nebo jakkoli pracovat s počítačem.

[HTML1]

U přenosných počítačů lze situaci vyřešit poměrně snadno zavřením a otevřením víka počítače. Mac mini je nezbytné donutit k zobrazení přihlašovací obrazovky pomocí kombinace kláves Alt + Cmd + Q nebo krátkým podržením zapínacího tlačítka.

Chyba zcela zmizí, pokud uživatelé vypnou funkci Rychlé přepínání uživatelů (Fast User Switching), čím se ale ochudí o efektivní práci na více uživatelských účtech. Naopak nijak nepomůže vypnutí spořiče.

Dle informací z oficiálních fór podpory Applu jde o softwarovou chybu, která by mohla být opravena aktualizací systému. Uživatelé jsou proto nabádání, aby Applu zaslali hlášení o chybě.

Počítače Mac s procesory M1 trápí chyba spořiče. Brání používání počítače

MacRumors