Mac App Store slaví 10. výročí. Přišel s aktualizací tehdy oblíbeného Mac OS X Snow Leopard

Zatímco obchod s aplikacemi App Store zamířil na iPhoneOS už v roce 2008, jeho počítačová verze přišla až o tři roky později. Byla součástí aktualizace systému Mac OS X Snow Leopard.

Apple oznámil Mac App Store se stejným záměrem, jako App Store pro iPhone a iPad. Mělo jít o primární zdroj software, který byl ověřený a snadno dostupný. Mac App Store byl spuštěn 6. ledna roku 2011 společně s aktualizací Mac OS X 10.6.6 Snow Leopard.

Steve Jobs tehdy uvedl, že s katalogem čítajícím přes tisíc aplikací jde o výborný start a uživatelé se mají na co těšit. Ještě během prvního dne dosáhl Mac App Store milionu stažených aplikací a 100 milionů do prosince 2011.

Mac App Store slaví 10. výročí. Přišel s aktualizací tehdy oblíbeného Mac OS X Snow Leopard

Všechny aplikace musely dodržovat podobná pravidla jako v App Store. Důraz je kladen na sandboxing (tedy omezení přístupu) a podléhají kontrole. Apple si z každého prodeje bere 30 %, ačkoli to se nyní s programem pro malé vývojáře změní a ti s obratem do 1 milionu dolarů ročně budou moci zažádat o snížení na poplatek 15 %.

Mac App Store po svém vlídném přijetí však usnul na vavřínech a Apple se mu několik let příliš nevěnoval. Pořádný redesign a oživení získal až v roce 2018 s macOS Mojave. Apple navázal spolupráci s firmami Microsoft a Adobe, které začaly část svých nástrojů a aplikací nabízet i skrze Mac App Store.

Další výraznou změnou je macOS Big Sur na počítačích s procesory Apple Silicon, nyní M1. Tam lze nově dohledat i část katalogu aplikací pro iPhone a iPad, pokud to vývojáři dovolí. Dochází tak k dalšímu sjednocování celého Apple ekosystému.

Uvidíme, co Mac App Store přinese v další dekádě.

Mac App Store slaví 10. výročí. Přišel s aktualizací tehdy oblíbeného Mac OS X Snow Leopard