Apple chtěl z Mac App Store odstranit oblíbenou aplikaci Amphetamine. Kvůli názvu a ikoně

Ekosystém aplikací Applu je pověstný svou stabilitou a bezpečností. Firma totiž kontroluje každou aplikaci, která se do obchodu dostane. Občas se však kontroloři přehmátnou.

Oblíbená aplikace Amphetamine má tisíce kladných hodnocení a stovky tisíc stažení. Samotný Apple ji opakovaně propagoval v Mac App Store jako užitečný nástroj. Samotná aplikace je nabízena uživatelům zdarma.

Základní funkcí je zabránit počítači s macOS, aby se uspal, uspal disky nebo monitor. To lze samozřejmě docílit i pomocí terminálu, ale Amphetamine jde dál. Díky spouštěčům můžete nastavit různé podmínky, kdy se počítač nesmí uspat; například dokud se stahuje daný soubor nebo běží jiný program.

Apple chtěl z Mac App Store odstranit oblíbenou aplikaci Amphetamine. Kvůli názvu a ikoně

Vývojář William Gustafson byl však nemile překvapen, když mu z Applu došel email o vyřazení jeho aplikace z Mac App Store ke dni 12. ledna 2021. Důvodem mělo být porušení pravidel obchodu s aplikacemi. Gustafson volal na podporu, kde mu bylo sděleno následující:

„Aplikace podporuje konzumaci návykových látek, což není v App Store dovoleno.“

Zástupce Applu se odvolával na název aplikace a její logo, které obsahuje žlutou tabletku. Gustafson pak argumentoval tím, že aplikace nic takového nepropaguje, a navíc je Amphetamin na území USA legální léčivo.

Mezitím se spustila petice, která posbírala zhruba pět set podpisů uživatelů. Gustafson krátce na to oznámil, že se mu podařilo domluvit s komisí pro Mac App Store a aplikace v obchodu nakonec zůstane.

MacRumors