Intel představil nové procesory Alder Lake. Kombinují výkonná a úsporná jádra jako čipy Apple M1

Intel na technologickém veletrhu CES 2021 odhalil nástupce svých aktuálních procesorů. Nová řada ponese jméno Alder Lake a bude kombinovat výkonná a úsporná jádra na jednom SoC.

Intel v tiskové zprávě hovoří a zlomovém okamžiku, kdy nová architektura Alder Lake přináší neuvěřitelné možnosti škálování x86 architektury jak pro desktopové, tak mobilní procesory. Jádra jsou rozdělena na úsporná a výkonná, kdy se každá zapínají podle potřeby.

Nové procesory jsou vyráběny vylepšeným 10 nm „SuperFin“ výrobním procesem a nabízí další vylepšení v různých oblastech pro výpočty umělé inteligence a další.

Intel představil nové procesory Alder Lake. Kombinují výkonná a úsporná jádra jako čipy Apple M1

Když si odmyslíme PR sdělení, tak Apple již loni představil své „Apple Silicon“ procesory na architektuře ARM. První zástupce M1 nabízí výkonná jádra „Firestorm“ v kombinaci s úspornými jádry. Apple spoléhá na vysoce pokročilý 5 nm výrobní proces. Dle syntetických benchmarků i testů reálného použití se Applu podařilo dostát prohlášením a stvořit jedny z nejlepších mobilních procesorů.

Mezitím své nové mobilní procesory uvede také AMD. Půjde o Ryzen řady 5000, která nedávno přišla na desktopy. AMD spoléhá na pokročilý 7 nm výrobní proces a chce kombinovat i grafické karty generace RDNA 2, které ukazují vysoký grafický výkon.

Zdá se, že Intel se inspiroval u konkurence jak AMD, tak Applu a chce se vrátit do hry. Uvidíme, zda sázka na škálování a kombinaci výkonných / úsporných jader vyjde. Ze zmíněné trojice totiž používá „starší“ výrobní proces a nové technologie často uvádí se zpožděním.

The Verge