Podpora technologie Flash definitivně ukončena. Adobe doporučuje okamžitou odinstalaci

Technologie Flash provázela web po dlouhé roky. Postupně však byla nahrazována modernějšími, a hlavně standardizovanými alternativami. Adobe už dříve avizovalo, že koncem roku 2020 zcela ukončí podporu pro Flash.

Nyní máme rok 2021 a Adobe plánuje ke 12. lednu aktivně blokovat obsah, který ještě stále využívá dnes zastaralou technologii Flash. Po letech tak definitivně končí.

Uživatelů by se to ale příliš nemělo dotknout. Většina platforem od podpory Flashe upustila dávno. Nejznámější je asi otevřený dopis Steva Jobse, který kritizoval Flash za bezpečnostní chyby, vytížení procesoru a tím zvýšenou spotřebu energie a nekompatibilitu na mobilních zařízeních. Apple tak s prvním iPhone dal signál, že je čas Flash ukončit.

V minulosti byly s technologií Flash velké problémy jak na platformě PC, tak na Macu. Postupem času jej tak přestaly podporovat prohlížeče na majoritních systémech. 

Flash přitom nebyl vytvořen Adobe. Firma jej totiž odkoupila od společnosti Macromedia v roce 2004, kdy se interaktivní web teprve utvářel a nebyly k dispozici moderní standardy typu HTML5 anebo poslední verze JavaScriptu. Flash tak znamenal cestu k interaktivnímu webu bohatému na multimédia. Časem se však vývoj vydal cestou standardizace a pluginy typu Flash byly spíše na obtíž. Dnešní moderní web se bez nich takřka obejde.

Podpora technologie Flash definitivně ukončena. Adobe doporučuje okamžitou odinstalaci

Adobe