Klávesy s obrazovkami místo popisků. Nový patent Applu

Apple nadále pracuje na vylepšování svých klávesnic pro přenosné i stolní počítače. Nový patent poodhaluje, jak bychom mohli s počítačem pracovat v budoucnosti.

Patentová přihláška Applu pojednává o klávesnicích, jejichž klávesy mají dynamicky zobrazované popisky kláves. Toho lze dosáhnout za předpokladu, že každá samostatná klávesa má svou vlastní obrazovku. 

Klávesy budou napojené na elektroniku pomocí svazku speciálních vláken. Vrch kláves je pak z optických krytek. Technicky vzato by v takto navržených klávesách mohla být použita libovolná zobrazovací technologie, ale Apple poslední dobou upřednostňuje OLED (Watch, iPhone). Samotná klávesa by pak mohla být vyrobena ze skla, kovu, keramiky nebo sloučenin.

Klávesy s obrazovkami místo popisků. Nový patent Applu

Dle patentu by pak celá klávesnice byla snadno upravitelná. Popisky by se měnily pro jednotlivé jazykové mutace, ale také by například mohly reagovat na stisk různých modifikačních kláves typu option (Alt), control (Ctrl) nebo function (fn). Například při zmáčknutí klávesy Shift by se všechna písmena zobrazila jako velká.

Ilustrace ukazuje, že tato technologie je vhodná jak pro přenosné počítače MacBook tak pro stolní počítače Mac. Patent navíc zdůrazňuje, že nový design je nezávislý na mechanismu kláves a lze jej tak použít u současných nůžkových mechanismů (jejichž předchůdcem byl nevalně proslulý motýlkový).

Uvidíme, zda jde o jeden z mnoha patentů, který nenajde využití, anebo jej Apple skutečně nasadí v praxi.

MacRumors