Nová směrnice EU nařizuje streamovacím službám 30 % evropského obsahu. Apple TV+ nesplňuje kritéria

Chystá se nová směrnice EU, která kontroluje obsah na videostreamovacích službách. Ty totiž často pochází z území USA a veškerá produkce může být ovlivněna tamními postoji a názory.

Většina streamovacích služeb typu Apple TV+, Amazon Prime Video, Hulu nebo Netflix obsahují produkci z amerických studií. Představitelé EU tedy hovoří o možném ovlivňování pohledu na problematiku z hlediska USA.

S americkým obsahem tak má bojovat nová směrnice EU, která nařizuje streamovacím službám fungujícím v Evropě nabízet alespoň 30 % „tuzemského“ obsahu. Tím by došlo k promíchání názorů obou kontinentů a produkce by se alespoň částečně vyvážila.

Na služby by měly dohlížet úřady sídlící v Irsku. Zdejší komise pro média pak budě udělovat jednotlivým službám povolení pro vstup na evropský trh.

Nová směrnice se dotýká zejména Apple TV+. Obsah na streamovací službě Applu je totiž vyjma komediálního seriálu „Trying“ čistě americký. Naopak Netflix již nyní obsahuje v portfoliu značné množství pořadů z evropské produkce.

Zajímavostí je, že směrnice nevyžaduje, aby obsah pocházel přímo z EU jako takové. Jako evropský se tedy počítá i seriál, který vznikl ve Velké Británii, jenž z EU vystoupila. Poskytovatelé tak mají určitý manévrovací prostor, aby směrnici vyhověli.

apple tv+

MacRumors