Epic Games ve spolupráci se společností Samsung zasílají influencerům tablety Galaxy Tab S7 a oblečení Free Fortnite

Společnost Epic Games rozpoutala letos právní spor s Applem. Šlo o protest proti poplatkům v App Store, který nakonec přerostl v něco více. 

Soudní jednání ještě zdaleka nejsou u konce. Epic Games mezitím uzavřel partnerství se společností Samsung a v rámci kampaně „Free Fortnite“ zasílá vybraným „influencerům“ dárkové balení tabletu Samsung Galaxy Tab S7 s bundou potisklou mottem „Free Fortnite“.

[HTML1]

Celý spor začal letos v srpnu, kdy společnost Epic Games obešla pravidla App Store a ve hře Fortnite nabízela miktoplatby mimo systémy Applu. To vedlo k okamžitému stažení aplikace. Epic Games zkoušeli stejnou taktiku i v Google Play se stejným výsledkem.

Herní společnost pak žalovala Apple i Google za zneužívání dominantního postavení na trhu a rozjela svou promyšlenou PR kampaň.

Apple chtěl mezitím kompletně zablokovat účty všech divizí korporace Epic, ale soud to zakázal. Pokud by totiž vývojáři z Epic International přišli o své účty, nemohli by nadále vyvíjet oblíbený herní engine Unreal, na kterém běží spousta her na iOS a macOS. Soudce však podotkl, že Apple se soudí s Epic Games a nikoli divizí International.

Ledy se však hnuly a Apple ustoupil o krok, když malým vývojářům s ročními příjmy do milionu dolarů snížil poplatky na 15 % z původních 30 %. Velké korporace Applu nadále odevzdávají plných 30 %. 

Hra Fortnite stále není v App Store a patrně se ani nevrátí. Jednou z možností, jak omezení obejít, je hrát ji na herní streamovací službě GeForce Now.

Epic Games ve spolupráci se společností Samsung zasílají influencerům tablety Galaxy Tab S7 a oblečení Free Fortnite

MacRumors