Brazílie. Další země, kde se patrně změní obsah balení iPhonů

Apple od letošního roku s uvedením iPhonů 12 nedodává v balení už žádné příslušenství. Nabíječku nebo sluchátka už v balení nenajdete.

Přesto však existují země, kde ani páky technologického obra nezabraly a argumentace o životním prostředí vyšla naprázdno. První zemí, kde Apple musel do balení všech iPhonů vrátit sluchátka, byla Francie. Tamní legislativa to totiž vyžaduje z důvodu ochrany před možným zářením.

Nyní se schyluje k podobnému kroku v Brazíli, konkrétně ve státu São Paulo. Tamní úřady chtěly po Applu vysvětlit, z jakých důvodů už balení neobsahuje žádné příslušenství a zejména nabíječku. 

Úřady po Applu chtěly konkrétní důkazy, že odstranění přinese skutečné benefity pro životní prostředí a zároveň nepoškodí práva uživatelů. Apple odpověděl tradiční rétorikou, že odebrání nabíječek pomáhá snížit uhlíkovou stopu a že uživatelé již doma mají mnoho nabíjecích adaptérů.

V redakci podotýkáme, že nové iPhony mají USB-C na Lightning kabel zatímco většina starších nabíječek má stále konektor USB-A.

Místní úřady však tato odpověď neuspokojila. Pokud Apple nedodá lepší argumentaci, bude čelit pokutě. Dle práv ochrany spotřebitele jej navíc čeká změna obsahu balení. Úřady s největší pravděpodobností Applu nařídí zahrnout nabíječky do balení.

Ačkoli se zatím kauza týká pouze oblasti São Paulo, národní úřad pro ochranu spotřebitelů chce opatření vztáhnout na celou Brazílii.

18W USB-C nabíječka

9to5Mac