Adobe Lightroom už je optimalizovaný pro Apple Silicon. Photoshop pro počítače Mac s M1 procesory v betaverzi

Adobe pomalu ale jistě chystá své nástroje a aplikace pro ARM architekturu. Optimalizované programy míří jak na Windows for ARM, tak na macOS s Apple Silicon.

Ačkoli Adobe nemělo podporu hned od vydání Maců s M1 procesory, tedy vlastními ARM procesory Applu přezdívanými jako Apple Silicon, svítá na lepší časy. Adobe totiž přislíbilo postupné přepsání všech svých aplikací a nástrojů, které byly dostupné pro Intel Macy na ARM. První vlaštovkou je Adobe Lightroom.

Podle ohlasů je na aplikaci vidět zrychlení. Celý Lightroom nyní rychleji reaguje, svižněji načítá knihovny a fotografie, úpravy jsou bleskové. Ještě nedávno přitom museli Lightroom všichni uživatelé počítačů Mac s M1 spouštět přes emulační vrstvu Rosetta 2. Ani tehdy ale nebyla rychlost vyloženě špatná a některých počítačích dokonce překonávala verzi pro Intel.

Adobe v tiskové zprávě uvádí, že Lightroom je pouze prvním v řadě. Firma plánuje pro ARM zpřístupnit celou svou sadu podporovaných aplikací jako jsou Lightroom Classic, Photoshop anebo Camera Raw. Týká se to přitom obou operačních systémů, tedy Windows for ARM i macOS 11 Big Sur pod Apple Silicon.

Adobe Lightroom rovněž podporuje nový formát Applu ProRaw, který bude dostupný na iPhonech spolu s aktualizací iOS 14.3.

Velmi oblíbený grafický editor Photoshop nyní míří do betaverze, která už nabízí podporu pro ARM / Apple Silicon. Datum uvedení ostré verze zatím ale známo není.

Adobe Lightroom už je optimalizovaný pro Apple Silicon. Photoshop pro počítače Mac s M1 procesory v betaverzi

9to5Mac