Rozebraný MacBook Pro a Air s M1 čipem. Proč se téměř neliší od Intel?

První MacBooky Pro a MacBooky Air s novými Apple Silicon procesory M1 už jsou u zákazníků. Na internetu je tak možné spatřit i vnitřek nových počítačů, který je téměř shodný se starší generací.

Nejdetailnější rozebrání přinesl tradičně server iFixit. Ke svému překvapení redaktoři zjistili, že ani uvnitř se příliš mnoho změn neudálo. Nejvýraznější rozdíl je tak hardwarovém vybavení MacBooku Air, který přišel o aktivní chlazení.

Chladič, který najdeme v MacBoocích Air s Intel procesory, měl teoreticky odvádět nadbytečné teplo z počítače ven. Pravda byla taková, že díky chybějící „heatpipe“, tedy měděné trubici pro odvod tepla, daný chladič příliš tepla neodváděl. Apple jej však osazoval stejným způsobem po několik generací.

Rozebraný MacBook Pro a Air s M1 čipem. Proč se téměř neliší od Intel?

Nový MacBook Air s M1 procesorem už chladič nemá. Místo něj je zde pro odvod tepla využitý kovový plát. Ten se sice zchladí pomaleji, ale díky zlepšenému odvodu tepla z celého šasi by ve výsledku mohl akumulovat dostatečné množství přebytečného tepla, aniž by se Air přehříval. Tím, že v počítači nejsou žádné pohyblivé součástky, tak se rovněž nemá co mechanicky poškodit.

Zbytek MacBooku Air je až nápadně shodný s předchozí generací. Ještě menší rozdíl je u MacBooku Pro s M1 procesorem, který je téměř identický. Redaktoři iFixit poznamenali, že nebýt procesoru, tak vlastně ani nepoznají jednotlivé verze od sebe.

Apple se zřejmě v této první generaci počítačů maximálně soustředil na vývoj odpovídajícího čipu a nezasahoval do celkového uspořádání zbylých komponent. Závěrem iFixit podotýká, že díky kompletní integraci součástek pod SoC budou opravy opět o fous komplikovanější.

iFixit