Na počítačích Mac s M1 procesorem nefunguje obnovení systému. Apple zatím nemá řešení

První počítače Mac s procesory M1 přichází k zákazníkům. Zatímco reakce recenzentů jsou veskrze velmi pozitivní, uživatelé pomalu objevují první nedostatky a chyby.

Na fórech oficiální Apple podpory a také na stránkách serveru MacRumors už se objevil první větší problém s počítači Mac vybavenými Apple Silicon. Zdá se však, že je o chybu „pouze“ softwarového typu.

Mnoho uživatelů, kteří z se z různých důvodu pokusili o obnovení systému macOS Big Sur, narazilo na chybový stav, jenž brání dalšímu používání počítače. Veškeré známé postupy nefungují a počítač nereaguje.

Při pokusu o obnovení se při restartu systému macOS Big Sur objeví chybová hláška, která hovoří o neúspěšném přizpůsobení softwarové aktualizace. Uživatel je následně vyzván k opakovanému pokusu a chyba se zacyklí.

Na počítačích Mac s M1 procesorem nefunguje obnovení systému. Apple zatím nemá řešení

Problémy hlásí uživatelé všech nových počítačů s M1 čipy. Nevyhnul se jim ani Mac mini, ani MacBook Air nebo MacBook Pro 13“. 

Po zavolání na technickou linku Applu se uživatelé dozvěděli, že jim už volaly desítky uživatelů se stejnými problémy. Bohužel pracovníci podpory neznají řešení. Zákazníci mají buď počkat na softwarovou záplatu anebo dané počítače vrátit v Apple Store.

Mezitím se přeci jen objevilo řešení. Vyžaduje však druhý počítač Mac s nainstalovanou aplikací Configurator 2. Počítače je následně nutné propojit kabelem. Aplikace následně obnoví firmware a dovolí přeinstalovat operační systém ručně.

Pokud čekáte na svůj vlastní počítač s M1, zatím se tedy o pokusům o obnovu systému vyvarujte. Apple patrně problémy vyřeší s nejbližší aktualizací macOS Big Sur.

Aktualizováno středa 18.11. 16:30
Apple vydal podpůrný dokument, kde přímo popisuje cestu obnovení operačního systému macOS Big Sur pomocí Configurator 2.

MacRumors