Inovace jménem Touch Bar. Apple si pro něj patentoval technologii Force Touch

Apple prozatím odmítá uvést počítače Mac s dotykovou obrazovkou. Namísto toho máme v MacBoocích Pro speciální dotykový proužek zvaný Touch Bar. Ten může v příští generaci získat funkci navíc.

Na Touch Bar má značná část uživatelů dost polarizované názory. Jedni jej obdivují a užívají si zjednodušení, které přináší, druzí jej zatracují jako zbytečnou věc a inovaci za každou cenu. Ať už patříte kamkoli určitě tušíte, že Apple se Touch Baru nehodlá jen tak zbavit.

Inovace jménem Touch Bar. Apple si pro něj patentoval technologii Force Touch

Patentový úřad v USA navíc obdržel přihlášku Applu, která se týká přesně tohoto dotykového proužku. Podle technické dokumentace by již brzy mohl získat technologii Force Touch. Ta byla v počítačích poprvé uvedena v roce 2015 s MacBooky Pro a jejich vylepšenými trackpady. Už předtím si ji ale Apple vyzkoušel ve Watch. Díky speciálním senzorům trackpad dokáže rozeznat „přítlak“, tedy silné stlačení plochy. 

Je zajímavé, že Apple věří Force Touch v kombinaci s Touch Barem. V jiných zařízeních totiž podporu postupně odebral ať už se jedná o iPhony (zde šlo o variantu pojmenovanou „3D Touch“) anebo ze samotných Apple Watch.

Samotná přihláška pochází už z května roku 2019, ale ke zveřejnění a schválení došlo až letos. Otázkou tedy zůstává, co by Force Touch v Touch Baru mohl uživatelům skutečně přinést. Mnozí tvrdí, že nutnost stlačit virtuální tlačítka by zamezila nechtěným dotykům.

Jaký přínos vidíte ve Force Touch v kombinaci s Touch Barem vy? Podělte se v diskuzi.

9to5Mac