Ve Francii koupíte iPhone i nadále se sluchátky EarPods. Tamní legislativa má totiž speciální klauzuli

Apple se rozhodl v rámci boje s elektroodpadem a snížení uhlíkové stopy z balení odebrat nabíjecí adaptér a drátová sluchátka. Přesto jsou na světě země, kde mají výjimku. 

Při pohledu do francouzského Apple Online Store si při bližším zkoumání nabídky iPhonů velmi pravděpodobně povšimnete zásadního rozdílu. Zatímco český Apple Online Store stejně jako americký ukazuje obsah balení pouze s iPhone a kabelem, Francouzi dostanou rovněž drátová sluchátka AirPods. 

Ve Francii koupíte iPhone i nadále se sluchátky EarPods. Tamní legislativa má totiž speciální klauzuli

Důvodem zahrnutí sluchátek je totiž odlišná legislativa. Zákony ve Francii vyžadují, aby smartphony a mobilní telefony měly přibalené “handsfree”. Tamní nařízení tak chrání děti do věku 14 let před možnými negativními vlivy elektromagnetických rádiových vln. Ačkoli dosud nebylo prokázáno škodlivé působení těchto vln na mozek, nebyl spolehlivě prokázán ani opak. 

Pokud by Apple propagoval a nabízel své smartphony bez sluchátek, hrozila by mu pokuta ve výši 75 000 EUR. 

V dalších zemích Unie včetně České republiky Apple bude prodávat všechny své iPhony bez sluchátek a nabíjecího adaptéru. Příslušenství nebude v balení jak nových modelů iPhone 12, tak nadále prodávaných iPhonů 11, iPhonů XR a iPhonů SE (2020). 

MacRumors