Microsoft hledá cestu, jak obejít App Store. Herní streamovací služba xCloud nakonec na iOS dorazí

Vicepresident herní divize Microsoftu Phil Spencer prohlásil, že společnost ještě nevzdala snahu přinést svou herní streamovací službu xCloud na iOS. Využije přitom okliky a obejde App Store. 

Pod názvem xCloud se skrývá herní streamovací služba Microsoftu, která zapadá do ekosystému konzole Xbox. V rámci předplatného Game Pass tak můžete hrát vybraný katalog her na mobilním zařízení s operačním systémem Android, a to skrze cloud.  

První ohlasy uživatelů a majitelů s operačním systémem Android jsou pozitivní. Služba nabízí jednoduché prostředí, je dostatečně stabilní, a to i na mobilním připojení. Klient rovněž není extrémně náročný na hardware smartphonu. 

Na Apple platformě jsme se však po uzavřeném betatestu spuštění služby nedočkali. Microsoft nedokázal splnit podmínky App Store, kdy Apple nebyl schopen každou hru v cloudu zkontrolovat a Microsoft nebyl schopen doložit exkluzivní práva ke každé hře. Původní pravidla App Store tak šla přímo proti této a dalším herním streamovacím službám. 

Zadní vrátka jménem Safari

Apple nakonec pravidla revidoval. Bohužel, uvedení služby typu xCloud je stále problematické. Apple nyní povoluje streaming her, ale každý titul musí mít svůj vlastní “launcher” (aplikaci pro spuštění), aby ji kontroloři mohli schválit. Při rozsáhlosti katalogu xCloud (přes 100 titulů), je to nemyslitelné. 

Inženýři v Microsoftu přeci jen chtějí umožnit hrát konzolové hry i majitelům iOS zařízení. Dle slov Spencera našli způsob, jak zpřístupnit xCloud skrze webový prohlížeč. Efektivně by se tak obešel celý App Store a veškerá omezující pravidla.  

Nová verze služby xCloud s podporou hraní přes webový prohlížeč je plánována na rok 2021. 

Business Insider