Poslední model legendárního přehrávače iPod nano je oficiálně výběhové zařízení

Tento měsíc se stává poslední model legendárního přehrávače iPod nano výběhovým. Šlo o iPod, který prošel v průběhu let mnoha designovými proměnami.

Mezi zastaralá zařízení patří produkty, které jsou už více než 7 let mimo oficiální nabídku. Předchozí stupeň jsou zařízení výběhová, která se neprodávají déle než 5 let a zároveň méně než 7 let. Tam nyní patří poslední model iPodu nano.

Sedmá a poslední generace iPodu nano přišla na trh v roce 2015. První zástupce této řady přitom na trh přišel už v září 2005. Vycházel z designu standardního iPodu, ale byl mnohem štíhlejší a přenositelnější.

První zástupce této řady přitom na trh přišel už v září 2005.

Druhá verze ještě více ubrala velikosti a zároveň přinesla zářivé barvy. Design však stále vycházel z původního iPodu.

Druhá verze ještě více ubrala velikosti a zároveň přinesla zářivé barvy. Design však stále vycházel z původního iPodu.

Třetí generace získala přezdívku „nano fatty“ volně přeloženo jako „tlouštík nano“. Šlo o první větší redesign této řady, kdy iPod ubral na délce a mírně ztloustl.

Třetí generace získala přezdívku „nano fatty“ volně přeloženo jako „tlouštík nano“.

Čtvrtá generace se opět vrátila k designu na výšku a dominantou přehrávače se stal velký displej. Byla to poslední generace s ikonickým kolečkem „click wheel“. Pátá generace vypadala v podstatě shodně s předchozí.

Čtvrtá generace se opět vrátila k designu na výšku a dominantou přehrávače se stal velký displej.

Šestá generace se designově hodně přiblížila nejmenší variantě iPod Shuffle. Nové nano mělo malé rozměry a dominantou těla byl čtvercový displej. Z dnešních produktů tento iPod hodně připomíná Apple Watch.

Šestá generace se designově hodně přiblížila nejmenší variantě iPod Shuffle. Připomíná Apple Watch

Poslední sedmá generace se pak přiblížila iPodu touch, kdy opět narostla na výšku a dostala dotykovou obrazovku včetně tlačítka Home. Podobnost obou modelů nakonec patrně vedla k ukončení celé řady nano ve prospěch touch.

Poslední sedmá generace se pak přiblížila iPodu touch

Sedmá generace uvedená v říjnu 2012 dostala mírnou aktualizaci v roce 2015. Přibyly nové barevné varianty, ale design nebo hardware zůstal stejný. Byl to signál, že životní cyklus legendárního iPodu nano je u konce. O dva roky později v roce 2017 byl iPod nano definitivně ukončen společně s iPodem shuffle. Posledním zástupcem z rodiny iPodů tak zůstává iPod touch.

MacRumors