Apple představil nový iPad Air s 10,9“ obrazovkou, A14 Bionic, USB-C a Touch ID v zapínacím tlačítku

Pokud jste pozorně četli veškeré informace a zvěsti pak už tušíte, jaký je nový iPad Air. Letošní aktualizace skutečně přináší mnoho změn, o kterých už se však vědělo.

Zhruba před třemi týdny unikl kompletní manuál k iPadu Air. Ten prozradil, že Touch ID se přesune do zapínacího tlačítka a místo Lightningu bude standardní USB-C konektor. Mnozí nad změnou kroutili hlavou.

Včerejší Apple Keynote však zvěsti potvrdila. Apple sáhnul k razantním krokům a nový iPad Air se více přiblížil svým Pro kolegům. Aktualizovaný model má obrazovku s úhlopříčkou 10,9“ s tenkými rámečky. 

V tabletu se rovněž nachází nová generace procesorů, konkrétně pak A14 Bionic. Ten slibuje až o 40 % vyšší procesorový a o 30 % vyšší grafický výkon. Apple ale nárůst vztahuje k předchozí generaci vybavené A12 Bionic. Nárůst oproti A13 tak bude menší. Na druhou stranu Apple jako první výrobce použil 5 nm proces, což umožňuje exkluzivní spolupráce s výrobcem čipů TSMC.

Apple představil nový iPad Air s 10,9“ obrazovkou, A14 Bionic, USB-C a Touch ID v zapínacím tlačítku

Nový iPad Air přináší také známé technologie jako jsou Liquid Retina, True Tone, P3 barevný gamut nebo úprava proti odleskům. Z iPadů Pro si vypůjčil i 12 Mpix zadní kameru pro natáčení 4K videa při 60 fps. Chybí ovšem druhá širokoúhlá kamera nebo LiDAR.

Samozřejmostí je podpora Apple Pencil a to rovnou druhé generace.

Největším překvapením pak asi bylo hned 5 barevných variant. Kromě tradiční stříbrné a vesmírně šedé si nyní můžete zakoupit růžově zlatou, zelenou anebo blankytně modrou.

Úložiště nabízí pouze dvě varianty o 64 GB (16 990 Kč, Wi-Fi) nebo 256 GB (21 490 Kč, Wi-Fi). Je dostupná varianta s LTE připojením začínajícím na 20 490 Kč respektive 24 990 Kč. Objednávat bude možné od tohoto pátku.

Apple