Intel oznámil 11. generaci procesorů Tiger Lake. Apple na seznamu partnerů není

Intel oznámil nové procesory 11. generace značené jako Tiger Lake. Jde o řadu vhodnou pro lehké a tenké laptopy. Firma slibuje navýšení jak procesorového, tak grafického výkonu.

Intel pro svou 11. generaci procesorů stále využívá 10nm výrobní proces „SuperFin“, který je dle vyjádření firmy nejvhodnější pro lehké a přenosné laptopy (ultrabooky). Společnost zapracovala na procesorovém i grafickém výkonu a přidala podporu nejnovějších technologií.

Procesory Tiger Lake mají nabídnout o 20 % větší procesorový výkon než stejné modely řady Ice Lake. Dále díky novým integrovaným grafickým čipům Iris Xe by mělo dojít až k 90% nárůstu grafického výkonu a v neposlední řadě také k 5x rychlejším výpočtům pro umělou inteligenci.

Intel oznámil 11. generaci procesorů Tiger Lake. Apple na seznamu partnerů není

Připraveno je celkem devět nových variant od Core i3, Core i5 až po Core i7 s maximální frekvencí Turbo Boostu až 4,8 GHz. Nové procesory podporují rovněž Thunderbolt 4, USB 4, PCI Gen 4 a Wi-Fi 6.

Intel oznámil, že se nové procesory objeví už tento podzim ve více než 50 různých laptopech značek Acer, Dell, HP, Lenovo a Samsung.

Apple na snímku s partnery nebyl, takže lze usuzovat, že mezi první notebooky s vlastními ARM procesory „Apple Silicon“ budou patřit rovněž MacBooky Air. Ty by jinak právě byly vhodnými kandidáty pro nové procesory Intel Core řady Tiger Lake, jelikož spoléhají na nízký příkon od 15 do 28 W.

Intel