Některé nové iMacy 2020 vybavené Radeonem Pro 5700 XT trpí grafickými artefakty. Na vině budou patrně ovladače v macOS

Uživatelé nejnovějších iMaců v příplatkové konfiguraci hlásí prapodivné grafické artefakty. Zdá se ale, že problém nebude hardwarového původu.

Majitelé nejnovějších iMaců 27“ 2020 vybavených grafickou kartou AMD Radeon Pro 5700 XT hlásí různé grafické artefakty na obrazovce. Problémy se očividně objevovaly už od prvních okamžiků, kdy počítače dorazily. Až nyní se však uživatelé začali hromadně dělit o své zkušenosti na fórech MacRumors, kde už je téměř 60stránkové vlákno.

[HTML1]

Ve čtvrtek večer mi dorazil iMac 2020. Podle očekávání je rychlý a úžasný. Minulou noc jsem koutkem oka postřel, jak v horní části obrazovky problikává horizontální linka pixelů. Bylo to nevýrazné, takže jsem si myslel, že se mi to zdá. Dnes ráno jsem to ale uviděl znovu. Počítač se nepřehřívá nebo nic podobného. iStat Menus hlásí, že jádra nejsou vytížená. Vzpomínám si, že podobný problém jsem měl s MacBookem Pro 13“ (2019) s dřívějšími sestaveními macOS (přesně si nepamatuji, zda šlo o poslední sestavení. Mojave nebo rané sestavení Cataliny) a pak vše zmizelo s aktualizacemi na novější verzi.

Podobné problikávající linky pixelů hlásí další uživatelé. Zatím nikdo nenašel společného jmenovatele, jelikož problikávání je zcela náhodné. Některým se podařilo grafických artefaktů zbavit tím, že změnili rozlišení obrazovky na jiné než výchozí. 

Zatím není zcela jasné, zda jde opravdu chybu v software. Už způsob dočasného řešení, ale napovídá, že může jít o potíže s grafickými ovladači. V historii se už několikrát staly podobné situace, když Apple použil novou sadu grafických karet.

Na rozdíl od Windows PC si však Apple píše ovladače sám a pokud se teorie potvrdí, bude chybu muset opravit až příští aktualizace systému macOS.

Některé nové iMacy 2020 vybavené Radeonem Pro 5700 XT trpí grafickými artefakty. Na vině budou patrně ovladače v macOS