Glosa: V zajetí zdraví a sebeměření (chytrý tlakoměr)

V rámci vstupní prohlídky si mě pan doktor opakovaně přeměřil pohledem a došel k závěru, že bych ve svém věku měly být opatrný na tlak. Jelikož jsem nechtěl brát takové doporučení na lehkou váhu, jal jsem se hledat tlakoměr.

Aby bylo jasno, hledal jsem samozřejmě chytrý tlakoměr. Jakožto letitý redaktor a uživatel někdy až přespříliš chytrých zařízení mám samozřejmě představu, že ona pomůcka kontrolující můj zdravotní stav perfektně zapadne do mého jablečného ekosystému.

Když jsem pátral po největších e-shopech typu zeleného mimozemšťana či zaručené dvojky na trhu, tak jsem došel k závěru, že portfolio tzv. „chytrých tlakoměrů“ je více méně všude totožné a jen s minimálními cenovými odchylkami. Tudíž nebude problematické si nějaké to měřidlo vybrat, že?

Chyba lávky. Jako sebeměřič amatér znám akorát hodnoty, které mi do telefonu ládují Apple Watch. V záplavě parametrů chytrých tlakoměrů se cítím absolutně ztracen. Šel jsem na to od lesa a vyhledával měřiče primárně „kompatibilní s iOS“. 

Editoři e-shopu zelené obludy však očividně sami nečtou popisky produktů, které vyvěšují na web. Jak jinak by dle parametrů nebyl žádný kompatibilní s iOS a všechny pouze pro Android? Člověk holt musí hledat mezi řádky.

Nakonec se mi podařilo izolovat zhruba dvě desítky zařízení, které by skutečně měly spolupracovat s jablečnými hračkami. Cenové rozpětí začíná na příjemné pětistovce a sahá až k velmi nepříjemným třem tisícům. Raději nemluvím o tom, že Apple ve svém online store nabízí také jedno měřidlo, a to za lidových sedm tisíc. 

Možná si říkáte, že nyní už bylo snadné si jeden kousek vybrat. Bohužel u mě došlo ke známému jevu „paralýza výběrem“. Z těch dvou desítek přístrojů si nejsem absolutně schopen vybrat, a tak tu nyní sedím a chci se u nedělní kávy podělit o své zoufalství (a neschopnost). Třeba to znáte také.

Do mise sebeměřičství tak chybí zásadní krok, který je se zdá nejtěžší. Naopak podělit se o tuto životní glosu bylo poměrně snadné. A pokud se bude líbit, příští neděli se u pomyslného šálku kávy potkáme zase.

Glosa: V zajetí zdraví a sebeměření (chytrý tlakoměr)