Šéf Facebooku Mark Zuckerberg prohlásil, že App Store brání inovacím a konkurenci

CEO společnosti Facebook prohlásil v online přenosu před všemi svými zaměstnanci, že App Store svým nastavením brání inovacím a potírá konkurenci.

Online přenos se uskutečnil minulý čtvrtek a CEO Facebooku Mark Zuckerberg mimo jiné komentoval i aktuální dění okolo Apple App Storu. Dle jeho slov Apple brání inovaci a konkurenčnímu prostředí, zatímco využívá App Store k vybírání monopolních poplatků.

Facebook se nedávno pokusil uvést svou vlastní herní platformu Facebook Gaming na App Store. Apple však aplikaci odmítl s tím, že nesplňuje pravidla a podmínky App Store, protože nabízí alternativní obchod. Stejná aplikace však prošla na Google Play.

Zuckerberg také nesouhlasí s vybíráním poplatků i v případě jejich aplikace Facebook Online Events. Ta nabízí možnost organizování online událostí skrze platformu Facebooku. Platba samozřejmě probíhá formou mikrotransakce a tak podléhá 30% poplatku v App Store. Facebook se pokusil k tlačítku po poplatkem přidat větu, že „Apple si bere 30 % z tohoto nákupu.“ Aktualizace aplikace s touto úpravou však v App Store neprošla.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg prohlásil, že App Store brání inovacím a konkurenci

Zástupci sociální sítě jsou rovněž rozhořčeni nad novými omezeními v iOS 14 / iPadOS 14, které zamezují aktivnímu sledování napříč aplikacemi a webovými stránkami. Službám typu Facebook to totiž zásadně zkomplikuje sledování uživatele a nabízení vhodných reklam.

Závěrem Zuckerberg řekl, že pokus o kompletní odebrání Unreal Enginu od společnosti Epic byl „extrémně agresivní krok“, který byl velmi problematický pro spoustu vývojářů. Soudce však nakonec Applu blokaci zakázal a firma zrušila účty pouze divizi Epic Games, která stojí za hrou Fortnite.

Apple i Facebook aktuálně čelí tzv. „Antitrust investigation“, které zjišťuje, zda technologičtí giganti nezneužívají svého postavení a nevyužívají monopolní praktiky. Společně s nimi jsou v USA posuzovány také firmy Google a Amazon.

MacRumors