Nový iMac 27“ má SSD napájené na základní desce. Rozšiřující konektor je přítomen až od 4 TB konfigurace

Interní dokument pro servisní techniky odhalil poměrně očekávanou informaci. Nový iMac má vyjma nejvyšších konfigurací úložiště napájené přímo na desce.

Interní dokument pro techniky autorizovaných Apple servisů detailně popisuje možnosti oprav nového iMacu 27“. Jak už jsme za poslední léta zvyklí, každý další model přináší méně možností oprav a více komponent integrovaných na základní desku.

Letošní iMac 27“ tak má ve svých konfigurací se 256 GB, 512 GB, 1 TB a 2 TB SSD úložiště napájeno přímo na základní desku. V případě jeho selhání tak bude nutné měnit celou základní desku.

Naopak konfigurace se 4 TB a 8 TB mají rozšiřující slot a konektor, díky kterému je možné měnit přídavné SSD úložiště. Je však nutné dodat, že Apple využívá vlastní SSD s proprietárním konektorem a nelze tedy použít standardní M.2 disky.

Proprietární technologie a čip T2

Apple nutnost pájet komponenty na desku zdůvodňuje zejména vyšší bezpečností. Letošní iMac 27“ dostal do vínku i bezpečnostní čip T2, pomocí kterého jsou veškerá data hardwarově zašifrována. Z toho vyplývá, že i kdyby disky byly uživatelsky vyměnitelné u všech konfigurací, kvůli T2 čipu by bylo stejně nutné pro výměnu navštívit servis.

Apple prozatím zachoval možnost uživatelské výměny paměti RAM, která je standardní DDR4 a vychází i cenově lépe od jiných výrobců. Proslýchá se však, že s novými ARM / Apple Silicon iMacy přijdou uživatelé i o tuto možnost.

Nový iMac 27“ přinesl zejména nutnou hardwarovou obměnu. Konečně tak máme k dispozici procesory Intel Core desáté generace, až 128 GB RAM, až 8 TB SSD, 1080p / Full HD webkamerku, až 10 Gbit ethernet, True Tone display, studiové mikrofony, lepší reproduktory a grafické karty řady AMD Radeon Pro 5000. Volitelně si pak lze doobjednat speciální matné sklo s nanotexturovou úpravou, které poskytne živé barvy ale zároveň minimum odlesků.

Nový iMac 27“ má SSD napájené na základní desce. Rozšiřující konektor je přítomen až od 4 TB konfigurace

MacRumors