Microsoft straní Epic Games ve sporu s Applem. Blokování Unreal Engine ovlivní mnoho vývojářů

Tvůrci hry Fortnite dále bojují proti Applu. Jelikož stojí také za oblíbeným Unreal Engine, našli podporu také v řadách vývojářů.

V průběhu srpna se rozhořela právní bitva mezi Epic Games a Applem. Tvůrci hry Fortnite totiž obešli pravidla App Store a implementovali do své hry možnost platit jinak než skrze obchod s aplikacemi. Chtěli se tak vyhnout 30% poplatku z každého nákupu.

Reakce Applu přišla záhy a Fortnite byl stažen z App Store. Následně Apple vývojáře varoval, že pokud nevydají opravnou aktualizaci, Apple zablokuje také vývojářské účty a nástroje pro iOS a macOS. Epic Games mezitím reagoval připravenou žalobou a kampaní #FreeFortnite, která má však obecně upozornit smysluplnost poplatků v App Store a pravidel.

Microsoft straní Epic Games ve sporu s Applem. Blokování Unreal Engine ovlivní mnoho vývojářů

Zatímco se většina fanoušků Applu staví na stranu firmy, někteří vývojáři vidí situaci opačně. Epic Games aktuálně podpořila i společnost Microsoft. Šéf herní sekce Microsoftu Kevin Gammil komentoval celou situaci s tím, že Apple staví vývojáře do nevýhodné situace tím, že chce odebrat nástroje pro podporu Unreal Engine, na kterém je postaveno mnoho her včetně Forza Street právě od Microsoftu.

Plné vyjádření můžete nalézt v deklaraci podpory (PDF, anglicky).

MacRumors