Herní streamovací služba xCloud má červenou proto, že Apple není schopen zkontrolovat každou z nabízených her

Včera jsme informovali o tom, že herní služba Microsoftu xCloud nebude dostupná na iOS kvůli omezení a pravidlům v App Store. Nyní se vyjádřil i samotný mluvčí Applu.

Microsoft připravuje svůj „herní Netflix“, tedy streamovací službu, která vám umožní hrát přes stovku titulů uložených v cloudu přímo ve vašem mobilním zařízení. Zatímco bude služba dostupná na konkurenční platformě Android, na iOS Microsoft narazil.

Herní streamovací služba xCloud má červenou proto, že Apple není schopen zkontrolovat každou z nabízených her

Mluvčí Applu sdělil serveru Business Insider důvod, proč nemůže herní streamovací služba přijít do App Store. Apple by totiž nebyl schopen zkontrolovat každou z nabízených her a podrobit ji recenznímu řízení.

Apple se samozřejmě hájí ochranou uživatele a vytvořením pravidel pro vývojáře. Ze stejného důvodu na App Store nemohou být i další herní služby jako je Google Stadia nebo GeForce Now. Jiné musí mít značně omezenou funkcionalitu jako Steam Link od Valve a PS4 Remote Play, kdy můžete hrát hry uložené v lokální knihovně zařízení dostupného na místní síti.

Netflix ano, xCloud ne

Jeden z inženýrů Microsoftu sdělil serveru CNET, že stále hledají cestu. Bohužel se současnými pravidly App Store ji ale nevidí.

Logika Applu je přinejmenším zvláštní. Na jednu stranu dovoluje vstup aplikací pro streamování multimédií typu Netflix, Hulu nebo Spotify, na druhou stranu zakazuje herní streamovací platformy. Přitom princip fungování xCloudu od Microsoftu je stejný jako u zmíněného Netflixu, kdy platíte stálý měsíční poplatek a žádné dodatečné platby.

Uvidíme, zda se situace po medializaci problému někam posune, anebo si bude Apple stát za svým. Aktuálně tvrdí, že uživatelé mohou využít pestrou nabídku her z App Store a neoblomně odmítá vše ostatní.

Netflix ano, xCloud ne

MacRumors