Zdrojové kódy v macOS 11 Big Sur odhalily chystanou podporu pro Face ID

Nové počítače Mac budou možná mít kamerky s Face ID. Naznačují to alespoň zdrojové kódy nejnovějšího operačního systému macOS 11 Big Sur.

Operační systém macOS 11 Big Sur se nachází ve třetí betaverzi pro vývojáře, to ale nikomu nebrání, aby byl systém podrobně prozkoumán. Průzkum už přinesl plody. Vypadá to, že Apple chystá podporu Face ID pro Mac.

Server 9to5Mac přinesl konkrétní informace o kusech zdrojových kódů, které ukrývají názvy „PearlCamera“. Slovo „Pearl“ bylo přitom už použito před uvedením podpory Face ID a TrueDepth kamery v iPhonu X, který jako první s touto funkcí přišel.

Zdrojové kódy v macOS 11 Big Sur odhalily chystanou podporu pro Face ID

Nyní se podpora pro „PearlCamera“ objevuje i ve zdrojových kódech a doprovází ji rozšíření kernelu operačního systému zvaná „FaceDetect“ a „BioCapture“. Názvy přitom samy dostatečně vypovídají o účelu, ke kterému slouží.

Aktuální prodávané počítače od Applu zatím obsahují pouze Touch ID a to MacBooky Air a MacBooky Pro. Se zpracováním dat jim přitom pomáhají ARM čipy T2, které se starají o práci nejen s biometrickými daty.

Může se tedy stát, že s přechodem na Apple Silicon (vlastní ARM procesory) Apple přidá do počítačů Mac i další čip, který se bude starat o Face ID anebo rozšíří pole působnosti čipu T2. Následně už bude potřeba jen vyměnit současné kamerky, které nemají vhodné rozlišení a kvalitu pro Face ID.

Je velmi pravděpodobné, že první počítače Applu s vlastními procesory přinesou více změn než jen Apple Silicon.