Trh se smartphony setrvale klesá. Apple se drží díky omlazenému iPhone SE

Trh se smartphony nezažívá nejlepší období a prodejům zřejmě nesvědčí ani světová pandemie koronaviru. Applu se však poměrně daří a pokles brzdí i díky dostupnému iPhonu SE. 

Analýza společnosti Counterpoin Research zaměřená na trh v USA ukazuje, že hlad po smartphonech pomalu a jistě mizí. Není to také první rok, kdy prodeje chytrých telefonů klesají a zdá se, že trend se zatím nezastavil. 

Celkově prodeje smartphonů v USA meziročně poklesly o 25 % při srovnání druhého čtvrtletí 2019 a druhého čtvrtletí 2020. Většina výrobců zažívá ochlazení a poptávka se zmenšuje. Mezi nimi však vyčnívá zejména Apple a Samsung, kteří si drží pozice. 

Trh se smartphony setrvale klesá. Apple se drží díky omlazenému iPhone SE

Apple se držel také díky dubnovému uvedení nové generace iPhonu SE, který se svou příznivou cenou 399 USD (12 990 Kč) boduje. Více než 30 % uživatelů pak přecházelo z iPhone 6s a starších a přes 26 % vlastníků omlazeného iPhone SE změnilo platformu. Nové SE tak láká poměrně velké procento uživatelů Androidu. 

Letošní iPhone SE patrně neovlivní prodeje vlajkových modelů včetně chystaných iPhonů 12, neboť si majitelé SE chválí především cenu, nezajímají je vychytávky typu podpora sítí 5G a malou obrazovku vidí často jako výhodu než ústupek. 

MacRumors