Stáhněte si emulátor systému Mac OS 8. Funguje na všech platformách

Na internetu je nyní dostupný emulátor operačního systému Mac OS 8. Zajímavý může být přitom nejen pro pamětníky, ale současné uživatele počítačů Mac. 

Vývojář aplikace Slack Felix Rieseberg ve svém volném čase napsal emulátor celého operačního systému Mac OS 8. Zajímavostí určitě je, že k tomu využil oblíbený programovací jazyk JavaScript a aplikaci díky tomu portoval na všechny počítačové platformy macOS, Windows i Linux. 

Rieseberg už podobně převedl další systémy jako jsou Windows 95 v roce 2018 nebo celý počítač Macintosh Quadra (1991) se systémem Mac OS 8.1 do jediné Electron aplikace. 

Celá aplikace “macintosh.js” využívá JavaSciptu a virtuálního stroje k emulaci počítače Macintosh Quadra 900 s procesorem Motorola. Ten Apple používal před přechodem na procesory typu PowerPC od IBM. Jak už víme, Apple v historii několikrát změnil architekturu procesorů a letos hodlá poprvé přejít na vlastní Apple Silicon. 

Stáhněte si emulátor systému Mac OS 8. Funguje na všech platformách

Mac OS 8 jako pohrobek systému Copland

Virtuální počítač macintosh.js nabízí veškerý software, který byl součástí CD z výstavy MacWorld 1997. Najdete zde tak demoverze Photoshopu 3, Premiere 4, Ilustratoru 5.5, StuffIt Expander, Apple Web Page Construction Kit. Dále můžete spustit i dema her jako jsou Duke Nukem 3D, Civilization II, Dungeons & Dragons a další. 

Předinstalované jsou i prohlížeče tehdejší doby Netscape a Internet Explorer. Internet však ve virtuálním stroji jednoduše nespustíte, jelikož sám autor říká, že “byste nebyli schopni zobrazit ani stránku Google”.  

Mac OS 8 byl vydán v roce 1997. Přinesl zásadní změny systému, a hlavně obsahoval mnoho technologií nikdy nevydaného systému Copland OS. Ten měl původně nahradit samotný Mac OS, ale vývoj dopadl špatně. Vyvinuté části tak inženýři použili při programování nástupce systému 7 a vznikl Mac OS 8. Po něm už přišla jedna majoritní verze, zatímco v Applu usilovně pracovali na Mac OS X. 

Stahovat můžete na GitHubu tvůrce.

The Verge