Společnost ARM je na prodej. Apple ale nemá zájem

SoftBank, společnost mající zásadní podíl ve firmě Arm Holdings, nabízí svou část případným zájemcům k odkupu. Většina technologických hráčů ale zatím nemá zájem. 

Zprávu přinesl server Bloomberg, který si povšiml nabídky společnosti SoftBank. Ta už delší dobu drží většinový podíl ve firmě Arm Holdings, která stojí za architekturou procesorů Arm a lincencuje návrhy dalším společnostem na trhu včetně Applu. 

Podle informací Bloombergu kontaktovali zástupci SoftBank představitele společnosti Apple. Jednání však nedopadla úspěšně, jelikož Cupertinský gigant nabídku odmítl.  

Mezi další potencionální zájemce patří společnost NVidia, známá především svými grafickými kartami GeForce. Tato společnost však vyrábí také procesory a mohla by tedy podíl koupit. Vše by však musely schválit regulační úřady, což patrně odrazuje i další velké technologické hráče. 

Apple si nyní licencuje Arm pro využití a návrh vlastních procesorů Apple A, které najdete v iPhonech a iPadech. Letos poprvé také přijdou počítače Mac s vlastními procesory označovanými jako “Apple Silicon”. 

SoftBank hodlá i nadále hledat potenciálního zájemce, ačkoli mnoho z nich kvůli problémům s úřady patrně nebude chtít nabídky využít. Pak může do hry vstoupit veřejná odkup menšími investory. Na licencování architektury Arm to však nebude mít vliv a všechny společnosti tak mohou i nadále vyvíjet vlastní procesory tohoto typu. 

MacRumors