Safari v macOS Big Sur umí přehrávat až 4K HDR na Netflixu. Naopak 4K YouTube video stále nepřehraje

Apple dále zdokonaluje svůj webový prohlížeč Safari pro macOS, iOS a iPadOS. Nyní přichází dlouho očekávaná podpora 4K, ale pouze na některých streamovacích platformách.

Vývoj Safari dospěl do verze 14, která přijde společně s nejnovějšími operačními systémy macOS 11 Big Sur, iOS 14 a iPadOS 14. Aktuální betaverze přitom potěší nejednoho předplatitele služby Netflix.

Safari už nyní zvládá podporu 4K v HDR a s Dolby Vision. Majitelé Maců se tak připojí k vlastníkům Apple TV, kde už bylo možné delší dobu sledovat v tomto rozlišení a s HDR.

macOS 11 Big Sur

Nejásejme však předčasně. Funkce je nyní momentálně omezena na Macy vyrobené v roce 2018 a novější. Důvod tohoto omezení není znám, jelikož procesory osazené například v iMacu Pro 2017 nebo standardním stolním iMacu 2017 by 4K stream s ochranou DRM zvládly.

Safari nadále neumí přehrávat obsah na YouTube v rozlišení vyšším než Full HD / 1080p a to z důvodu absence podpory kodeku VP9. Ten speciálně pro potřeby své služby vyvinul Google, zatímco Apple se soustředí spíše na podporu HEVC.

MacRumors